Aktiverar immunförsvaret

Hur kan Vaukmetoden förbättra ditt immunförsvar?

Kryoterapi är en kylbehandling i en kryobastu med nedkyld luft på 85 minusgrader (kall ångbastu som motsvarar 4–5 gradigt vinterbad) som man står 3 minuter i. Vaukmetoden är den kompakta nordiska spakuren som gör ditt liv lite större. Likt ett vinterbad fast helt torrt och utan ombyten. En upplevelse med massa goda hälsoeffekter. Genom andningstekniker och övningar kommer du ner i varv först för att sedan värmas upp efter kryobehandlingen. Vagusnerven triggar det parasympatiska systemet och du blir både pigg och avstressad. Nedvarvningen tar 3 minuter, kryobastun 3 minuter och uppvärmningen tar 3 minuter så räkna med ca 15 minuter plus den tid du vill spendera i loungen där du bjuds på hälsoshot och te.

Kryoterapi stärker immunförsvaret genom att minska produktionen av pro-inflammatoriska cytokiner samt stimulerar produktionen av vita blodkroppar. Är du dessutom frusen ofta så kommer du att märka att du blir mindre ofta frusen. Det beror på att den bruna fettvävnaden aktiveras genom kyla. Brunt fett är en typ av fettvävnad vars främsta funktion i kroppen är att producera värme. Brunt fett finns hos människor och främst hos nyfödda. Hos djur som sover vintersömn finns brunt fett rikligt också i vuxen ålder. Den bruna fettvävnaden hjälper också till att förbränna fett. 

Det som händer i kroppen när du utför helkropps kryoterapi är att kroppen påverkas fysiologiskt positivt. Nervsystemet genomgår ”vasokonstriktion” som är en sammandragning av artärer och blodkärl. Efter avslutad behandling värmer kroppen upp sig genom ”vasodilation” där kärlen och kapillärerna expanderar, ökar blodflödet till huden och berikar cellerna med syre och enzymer. 

 

När du har något i kroppen som du behöver bli av med rekommenderar vi en kickstart genom Vauk Boostkur.

Vauk FAQ, för dig som vill veta mer

Så här säger Dr Rhonda Patrick om immunförsvar och kryoterapi:

Kärnan i många kroniska sjukdomar och åldringsprocessen är en gemensam egenskap: inflammation. Kryoterapi kan minska inflammation genom att påverka noradrenalinet, som i sin tur minskar nivåerna av tumörnekros alfa, ett proinflammatoriskt cytokin som är avgörande för att främja systemisk inflammation. Noradrenalin hämmar andra proinflammatoriska processer och kan bland annat minska smärta och inflammation i samband med artrit. En annan kritisk faktor vid kronisk sjukdom är immunfunktionen. Kryoterapi främjar utvecklingen av en sund immuncellpopulation, inklusive cytotoxiska T-lymfocyter. Källa

Diabetesportalen, Lunds Universitet om den bruna fettvävnaden

Det är känt att brunt fett aktiveras av kyla. Holländska forskare placerade under ett experiment frivilliga unga män, en del normalviktiga, andra överviktiga. Hos de 24 deltagarna kunde forskarna konstatera att hos alla utom en aktiverades de bruna fettcellerna när miljön var sval, 16 grader. När temperaturen höjdes till 22 grader upphörde aktiviteten. De kunde också iaktta att det bruna fettet hos de överviktiga var mindre aktivt. Läs mer

Vaukmetoden är utvecklad av ett hälsoteam, tillsammans med Johanna Hector, för att maximera din hälsa och för att du ska känna dig piggare, mer bekymmersfri i vardagen och kunna fokusera på rätt saker.

https://www.tpi.se/vad-sager-forskningen-om-koldexponering/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2734249/
https://www.soulworkclub.com/blog/40413-hitta-din-optimala-vikt-genom-att-andas
https://www.health.harvard.edu/blog/ease-anxiety-and-stress-take-a-belly-breather-2019042616521
https://www.mecotec.net/en/products/cryo-chambers/cryoone_plus/
https://positivepsychology.com/positive-effects-of-nature/