Boostande och uppiggande

Bli piggare med vauk-metoden

Kryoterapi är en kylbehandling i en kryobastu med nedkyld luft på 85 minusgrader (kall ångbastu som motsvarar 4–5 gradigt vinterbad) som man står 3 minuter i. Vaukmetoden är den kompakta nordiska spakuren som gör ditt liv lite större. Likt ett vinterbad fast helt torrt och utan ombyten. En upplevelse med massa goda hälsoeffekter. Genom andningstekniker och övningar kommer du ner i varv först för att sedan värmas upp efter kryobehandlingen. Vagusnerven triggar det parasympatiska systemet och du blir både pigg och avstressad. Nedvarvningen tar 3 minuter, kryobastun 3 minuter och uppvärmningen tar 3 minuter så räkna med ca 15 minuter plus den tid du vill spendera i loungen där du bjuds på hälsoshot och te.

Att Vauka regelbundet gör dig piggare, mer klarsynt och förbättrar din sömn. Du tar bättre beslut och får bättre kvalitet i ditt liv. När du är mitt i karriären och har behov av att få den där extra boosten inför stora beslut och utmaningar eller när det helt enkelt är mycket. När du behöver vara på topp både på jobbet och hemmaplan. En av effekterna som vi får höra mest är att man känner sig både avslappnad och pigg efter Vauken. Det beror på att endorfiner och noradrennalinet triggas av kylan. Genom hela Vaukmetoden genomförs andnings- och rörelseövningar som aktiverar vagusnerven som gör så att du känner dig avslappnad och till freds.

Det som händer i kroppen när du utför helkropps kryoterapi är att kroppen påverkas fysiologiskt positivt. Nervsystemet genomgår ”vasokonstriktion” som är en sammandragning av artärer och blodkärl. Efter avslutad behandling värmer kroppen upp sig genom ”vasodilation” där kärlen och kapillärerna expanderar, ökar blodflödet till huden och berikar cellerna med syre och enzymer. 

Det extra syresatta blodet skickas sedan runt i kroppen och ökar energin. Efter kryoterapin stärks effekten genom uppvärmande och boostande andnings- och rörelseövningar.

När du har något i kroppen som du behöver bli av med rekommenderar vi en kickstart genom Vauk Boostkur.

Vauk FAQ, för dig som vill veta mer

Så här använder Toni Robins kryoterapi

När Tony Robbins coachar professionella idrottare betonar han vikten av kryoterapipass flera gånger i veckan. Hans råd är att kroppsvård är avgörande för att kunna prestera med energi och vitalitet på scenen och i privata coachningspass. Han är övertygad om att han klarar av att hålla sitt intensiva och noggranna schema för att han använder kryoterapi. Det hjälper honom att återfå sin uthållighet efter tuffa utmaningar. Läs mer

Vaukmetoden är utvecklad av ett hälsoteam, tillsammans med Johanna Hector, för att maximera din hälsa och för att du ska känna dig piggare, mer bekymmersfri i vardagen och kunna fokusera på rätt saker.

https://www.tpi.se/vad-sager-forskningen-om-koldexponering/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2734249/
https://www.soulworkclub.com/blog/40413-hitta-din-optimala-vikt-genom-att-andas
https://www.health.harvard.edu/blog/ease-anxiety-and-stress-take-a-belly-breather-2019042616521
https://www.mecotec.net/en/products/cryo-chambers/cryoone_plus/
https://positivepsychology.com/positive-effects-of-nature/