Boostande och uppiggande

Pigg i vardagen och i ditt liv?

Upplever du trötthet? Utmattnigssymptom? Sover du dåligt eller kanske har du mycket oro just nu? Då kan Vauk vara din boost till en piggare och mer skön tillvaro. Oftast tar vi bättre beslut och får bättre kvalitet i livet när vi känner oss pigga, klara i tanken och fokuserade. Ibland står vi inför stora beslut och då har vi ett behov av att få den där extra boosten, eller när det helt enkelt är mycket. När du behöver vara på topp både på jobbet och hemmaplan.

Stress som påverkar

Stress är en av de orsaker som leder till trötthet och kan resultera i att det är svårt att ta beslut. Ofokus och en känsla av att inte hinna med. Vilket i sin tur kan leda till allvarliga hälsorisker. Vaukmetoden hjälper till med är att boosta dina sinnen och ditt humör så att du blir piggare. Dessutom får du en direkt behandling av stressymtom. En av effekterna som vi får höra mest är att man känner sig både avslappnad och pigg efter Vauken. Förutom den positiva chock som kroppen utsätts för när du utför kryoterapi (samma som när du vinterbadar) så ger Vaukmetoden dig andnings- och rörelseövningar som aktiverar vagusnerven som gör så att du känner dig avslappnad och till freds.

Du kanske arbetar inom vården, är entreprenör eller nybliven förälder som innebär att hålla många bollar i luften. Med allt som påverkar kan stressen bli för mycket ibland och då har Vauk blivit en bra och verklig återhämtning. 

Stress kan även leda till allvarliga hälsorisker och kräver ofta livsstilsförändringar. Vauk hjälper dig att snabbt komma ner i varv så att du får ett andrum och kan fokusera. 

Rekommendation:
  1. Börja med en intensivkur på 3 behandlingar med 1–2 dagars mellanrum
  2. Vid klar förbättring rekommenderas regelbunden behandling utifrån behov
  3. Berätta om dina behov så hittar vi ett upplägg tillsammans

 

Vad är kryoterapi och Vaukmetoden?

Kryoterapi är en kylbehandling i en kryobastu med nedkyld luft på 85 minusgrader (kall ångbastu som motsvarar 4–5 gradigt vinterbad) som man står 3 minuter i. Vaukmetoden kompletterar kryobehandlingen med två andningstekniker – en centrerad andning för att slappna av och kunna ta emot kylans effekter bättre, en boostande andning efter för att värma upp och optimera kroppens läkande, boostande och hälsosamma effekter. Vauk är det torra vinterbadet, året runt. En upplevelse där du kliver in i en miljö som ger dig en escape från vardagens stress. Vagusnerven triggar det parasympatiska systemet och du blir både pigg och avstressad. Vaukmetoden tar ca 14 minuter och därefter landar du i loungen där du bjuds på en hälsoshot och te.

Varför blir jag piggare? Och avslappnad?

Det som händer i kroppen när du utför helkropps kryoterapi är att nervsystemet genomgår ”vasokonstriktion” som är en sammandragning av artärer och blodkärl. Efter avslutad behandling värmer kroppen upp sig genom ”vasodilation” där kärlen och kapillärerna expanderar, ökar blodflödet till huden och berikar cellerna med syre och enzymer.

Det extra syresatta blodet skickas sedan runt i kroppen och ökar energin. Endorfiner och noradrennalinet triggas av kylan. Det finns flera moment i Vaukmetoden som triggar det parasympatiska som får dig att komma ner i varv. Din djupsömn förbättras vilket även det är en faktor till att du känner dig piggare.

Vauk FAQ, för dig som vill veta mer

Så här använder Toni Robins kryoterapi

När Tony Robbins coachar professionella idrottare betonar han vikten av kryoterapipass flera gånger i veckan. Hans råd är att kroppsvård är avgörande för att kunna prestera med energi och vitalitet på scenen och i privata coachningspass. Han är övertygad om att han klarar av att hålla sitt intensiva och noggranna schema för att han använder kryoterapi. Det hjälper honom att återfå sin uthållighet efter tuffa utmaningar. Läs mer

Vaukmetoden är utvecklad av ett hälsoteam, tillsammans med Johanna Hector, för att maximera din hälsa och för att du ska känna dig piggare, mer bekymmersfri i vardagen och kunna fokusera på rätt saker.

https://www.tpi.se/vad-sager-forskningen-om-koldexponering/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2734249/
https://www.soulworkclub.com/blog/40413-hitta-din-optimala-vikt-genom-att-andas
https://www.health.harvard.edu/blog/ease-anxiety-and-stress-take-a-belly-breather-2019042616521
https://www.mecotec.net/en/products/cryo-chambers/cryoone_plus/
https://positivepsychology.com/positive-effects-of-nature/