FAQ om kryoterapi

Behandlingsmetoden består av helt torr nedkyld luft i en kabin där du vistas i underkläder (samt handskar, strumpor, mössa och munskydd) i 3–4 minuter. Luften är kyld till -87ºC (motsvarar ett kallbad, men behagligare). Många atleter använder metoden som återhämtning eller/och boost. Utomlands behandlas kroppslig värk och mental ohälsa med helkropps kryoterapi. 

Kroppen påbörjar en skyddsmekanism när huden möter kylan. Blodkärl drar ihop sig, serertoniner, dopaminer och noradrenalinet ger ett slags lyckorus. När du sedan kliver ur kabinen får du ett extra syrsatt blod och känner dig både pigg och avslappnad.

Redan efter några sekunder så börjar hjärnan frigöra endorfiner och adrenalin vilket gör att många börjar fnittra inne i kabinen. Ett tingel uppstår i kroppen på samma sätt som efter ett kallbad. Första natten får de flesta en mycket god sömn. Lättare stelhet och värk kan försvinna helt efter en gång men behöver vanligtvis behandlas fler gånger.

Du kan som mest genomföra kryobehandling två gånger om dagen. För bästa resultat rekommenderas 3–5 behandlingar första veckan och därefter en gång per vecka. Många högpresterande idrottare använder sig av kryobehandlingar ca 5 gånger per vecka.

Vauk aktiverar den bruna fettvävnaden. Det finns pågående studier som visar att den bruna fettvävnaden kan minska tumörers tillväxt. Här hittar du länkar till studier samt mer information.

Behandlingen går i allra högsta grad under anti-aging (enligt forskningsutlåtande). Aktivering av blodcirkulationen med extra syresättning förbättrar vävnadsbevattning och hjälper till att minska fett. Metoden främjar cellulärt utbyte, vilket bidrar till minskning av toxiner. Blodcirkulationen och kollagenproduktionen ökar och gör att huden stärks och förnyas.

Du kan Vauka när du har tatuerat dig om tatueringen har läkt. Om tatueringen är sårig så ska du avvakta.

Kryoterapi sänker tillfälligt din hudtemperatur, inte din kroppstemperatur. När du lämnar kryobastun återgår temperaturen till normal nivå. Dock kan implantat upplevas som  svalare än vanligt efter en behandling och därmed bör t ex byst med implantat skyddas med en heltäckande bh (raderad vid extra obehag). Kryoterapi innebär ingen fara för implantat men upplevelsen är olika för olika människor. 

Även om det handlar om -87°C i 3–4 minuter så uppfattats kylan mildare mot kroppen än under ett kallbad eftersom det är luft och inte vatten. Dessutom blir du varm så fort du kliver ur kabinen. Det är de yttre skikten i huden som kyls ned, men de flesta fryser inte. Behandlingen upplevs som behaglig även för dem som anser sig vara köldintoleranta. En av effekterna som kryoterapi ger vid upprepade behandlingar är att du blir mindre ofta frusen eftersom den bruna fettvävnaden stimuleras.

Inopererade proteser och silikonbröst påverkas inte av kylan och är därmed ofarligt. Har du metall inopererat bör du stämma av med din läkare före behandling.

En eller två får plats åt gången. Det finns alltid en auktoriserad utbildad kryoterapeut vid din sida utanför kabinen. Många väljer att vara två första gången för att sedan Vauk på egen hand när man upptäcker hur skönt det är.

Du får låna en Vauk poncho, vantar, mössa, munskydd och tofflor som du har på dig under hela Vauken. När du går in i kryokabinen tar du av dig ponchon och står i dina privata underkläder (eller badkläder). Större smycken och metallföremål på din kropp tas av före behandling (som du låser in i ditt skåp). Du behöver vara helt torr på kroppen innan du går in i kabinen.

Efter att ha Vaukat känner du dig både avslappnad och pigg. Helkropps kryoterapi stimulerar hjärnan att släppa endorfiner känner vi oss glada, alerta och energiska. Denna känsla av energi håller i sig i timmar men skiljer sig från person till person. Värk och smärta dämpas i muskler och leder samt att du får en förbättrad sömn.

Drick ordentligt med vätska och få igång blodcirkulationen. I Vaukmetoden ingår uppvärmande rörelser som syftar till att få igång cirkulation och hälsoeffekter. När du kommer ut i chillavdelningen får du njuta av en varm kopp te, hälsoshot och vatten.

Undvik att duscha precis före eller efter en Vauk. Vauk är en helt torr metod som inte gör dig svettig. Du behöver vara helt torr och ha torra underkläder på dig innan du går in i kabinen.

Kryoterapi är helt ofarlig om du är frisk och håller dig inom de tre minuterna. En certifierad kryoterapeut står alltid vid din sida för din trygghet. Hudrodnad kan uppstå efter behandlingen.

Rådgör alltid med din läkare om du är osäker.
Nedan finner du en lista på åkommor och besvär där du ska avstå kryobehandling:
– Misstänkt Covid-19 smitta
– Högt blodtryck/obehandlad eller dåligt kontrollerad hypertoni
– Hjärtinfarkt under de senaste 12 månaderna
– Stroke inom de senaste 12 månaderna
– Dekompenserande sjukdomar (ödem) i hjärt-och respiratoriska systemet
– Kongestivt hjärtsvikt, KOL och / eller kronisk leversjukdom
– Pacemaker
– Arytmi
– Akut respiratorisk sjukdom (dvs. influensaliknande andningsförhållanden)
– Njur- och / eller urinvägssjukdomar
– Incontinens (dvs ofrivilliga tarmrörelser)
– Aktiva cancerprocesser eller tumörer
– Allvarlig anemi
– Kall Allergenfenomen (dvs. allergi mot kalla kontaktanter)
– Krampsjukdomar
– Bakteriella och / eller virusinfektioner i hud- och sårläkningsstörningar (dvs öppna sår eller utlösande sår / hudförhållanden)
– Valvulär och / eller ischemisk hjärtsjukdom
– Raynauds sjukdom (dvs missfärgning av fingrar, tår eller andra områden)
– Polyneuropatier
– Graviditet eller eventuell graviditet
– Laktation
– Vaskulit
– Kallaktiverad astma
– Allvarlig demens
– Hyperhidros (dvs tung svettning)
– Tidigare trauma
– Symptomatisk lungsjukdom
– Aktiv tuberkulos


Rådgör med din läkare om du känner dig osäker. Har du frågor så ställ dem gärna till oss via hello@vauk.se

Under en behandling på 3 minuter så kommer din huds temperatur att sjunka men då kylan inte når mer än några millimeter under huden så kommer din inre kroppstemperatur förbli densamma. Det är en säker behandling.

Att fylla på med vätska är att rekommendera. I övrigt kan du leva på som vanligt.

Du får inte vara påverkad av något berusningsmedel före behandling. Nej, du kan leva på helt som vanligt.

Efter en genomförd behandling så kommer kroppen utsöndra en endorfinkick som ger ett välmående och får dig att känna dig energisk. Om du lidit av muskel- och/eller ledvärk så kan även dessa kännas bättre nästan direkt. Effekten kan hålla i timmar och ibland dagar.
Du bör känna resultat redan efter en kryobehandling. Forskning har visat att man kan dra fördel av att rivstarta med flera behandlingar under en kort period i början för att sedan göra dem mer sällan. Tre behandlingar första veckan rekommenderas och därefter en gång i veckan.

Kryoterapi är helt ofarlig om du är frisk och håller dig inom de tre minuterna. En certifierad kryoterapeut står alltid vid din sida för din trygghet. Hudrodnad kan uppstå efter behandlingen. 

Förkylning är ett virus och därmed blir du inte förkyld av kryoterapin. Om du har fler frågor så hittar du oss på Hovås Allé 26, eller maila till hello@vauk.se. Du kan även hitta mer information hos vår leverantör qryo.se samt tillverkare kriogenika.juka.com.pl/en