FAQ

Vauk är en hälsometod, utvecklad tillsammans med Johanna Hector. Metoden är framtagen för att förbereda kroppen för att bättre ta emot kylan före helkropps kryoterapi behandling samt optimera effekterna efter behandling. Olika andningsmetoder varvas med uppvärmande kroppsövningar. 

Här kan du läsa om hur din första Vauk kommer att gå till.

En behandlingen som är en helt torr och kylande process som sänker hudtemperaturen under 3 minuter. Vid behandlingen omges  kroppen av nedkyld luft med en temperatur på -85ºC (motsvarar 4-5-gradigt vinterbad, men behagligare). 

Efter sessionen börjar kroppen omedelbart att värma upp sig, öka cirkulationen och minska inflammationer. Bland annat genom att rensa toxiner, mjölksyra och slaggprodukter i kroppen. Kroppen tillför sedan nytt syresatt blod och skapar ett fantastiskt välmående. Denna process optimeras genom Vaukmetoden.

När huden kyls ner reagerar den på temperaturförändringen genom kärlsammandragning. Detta riktar blodflödet från ytan och skelettmusklerna mot kroppens varma kärna. När behandlingen är över så återgår huden till dess normala temperatur eftersom det varmare blodet strömmar genom hela kroppen.

Det tar relativt kort tid att känna av de första effekterna av helkropps kryoterapi. Redan efter några sekunder så börjar hjärnan frigöra endorfiner och adrenalin till din kropp som respons till den snabba nedkylningen. Efter behandlingen så förstoras kapillärerna vilket ökar blodtillförseln som tillgodoser syrerikt och näringsrikt blod i kroppen. Detta kan göra så att den uppiggande känslan kan hänga kvar upp till två dygn.

Kryoterapi behandlingar kan genomföras så ofta som två gånger om dagen. För att få bäst resultat rekommenderas 3–5 behandlingar första veckan och därefter en gång per vecka. Många högpresterande idrottare använder sig av kryobehandlingar upp till 5 gånger per vecka.

Vauk aktiverar den bruna fettvävnaden. Det finns pågående studier som visar att den bruna fettvävnaden kan minska tumörers tillväxt. Här hittar du länkar till studier samt mer information.

Aktivering av blodcirkulationen i hela kroppen förbättrar vävnadsbevattning och hjälper till att minska fett genom lymfsystemet. Blodaktivering främjar cellulärt utbyte, vilket bidrar till minskning av toxiner. Blodcirkulationen och kollagenproduktionen ökar vilket kan göra att huden stärks och förnyas.

Du kan Vauka när du har tatuerat dig om tatueringen har läkt. Om tatueringen är sårig så ska du avvakta.

Kryoterapi i tre minuter sänker tillfälligt din hudtemperatur, inte din kroppstemperatur. När du lämnar kryobastun återgår temperaturen till normal nivå. Dock kan implantat upplevas kalla efter en behandling och därmed bör t ex byst med implantat skyddas med en sport-bh eller med en vadderad heltäckande bh. Kryoterapi innebär ingen fara för implantat men upplevelsen är olika för olika människor. Första gången kan du korta ned tiden för att sedan känna efter.

Även om det handlar om -85°C i 3 minuter så uppfattats kylan mildare mot kroppen än under ett vanligt vinterbad eftersom den består av luft och inte vatten. Jämför en vanlig bastu med uppvärmd luft kontra ett varmt bad. Kabinen innehåller ett nedkylt luftflöde som kyler de yttre skikten i huden men fryser aldrig hudvävnader, muskler eller organ. Behandlingen upplevs som behaglig även för dem som anser sig vara köldintoleranta. En av effekterna som kryoterapi dessutom ger är att du blir mindre ofta frusen eftersom den bruna fettvävnaden stimuleras. I slutet av behandlingen kan du känna lite rysningar men dessa försvinner så fort du lämnar kabinen. Stå ut för att ta del av fördelarna!

Inopererade proteser och silikonbröst påverkas inte av kylan och är därmed ofarligt. Har du metall inopererat bör du stämma av med din läkare före behandling.

En eller två får plats åt gången. Det finns alltid en auktoriserad utbildad kryoterapeut vid din sida utanför kabinen. 

Du får låna en Vauk poncho, vantar, pannband, varma sockar och tofflor som du har på dig under hela Vauken. När du går in i kryokabinen tar du av dig ponchon och står i dina privata underkläder (eller badkläder) med vantar, pannband, sockor och tofflor på. Om du har svårt att lyfta armarna ovanför huvudet så kan du istället för ponchon låna en badrock. 
Alla smycken och metalliknande föremål på din kropp tags av före behandling (som du låser in i ditt skåp). Du måste vara helt torr på kroppen likväl som dina underkläder innan du går in i kabinen.

Helkropps kryoterapi stimulerar hjärnan att släppa endorfiner, hormonerna som får oss att känna oss glada, alerta och energiska. Denna känsla av energi håller oftast mellan 6–8 timmar men kan vara i mer än ett dygn. Ju fler behandlingar du utför inom ett kort spann av dagar desto längre håller endorfinboosten. Många som genomfört kryoterapi vittnar om minskad smärta i muskler och leder samt en förbättrad sömn efter behandling.

Drick ordentligt med vätska och få igång blodcirkulationen. I Vaukmetoden ingår uppvärmande rörelser som syftar till att få igång cirkulation och hälsoeffekter. När du kommer ut i chillavdelningen får du njuta av en varm kopp te, hälsoshot och vatten.

Undvik att duscha precis före eller efter en Vauk. Vauk är en helt torr metod som inte gör dig svettig. Du behöver vara helt torr och ha torra underkläder på dig innan du går in i kabinen.

Kryoterapi är helt ofarlig om du är frisk och håller dig inom de tre minuterna. En certifierad kryoterapeut står alltid vid din sida för din trygghet. Hudrodnad kan uppstå efter behandlingen.

Rådgör alltid med din läkare om du är osäker.
Nedan finner du en lista på åkommor och besvär där du ska avstå kryobehandling:
– Misstänkt Covid-19 smitta
– Högt blodtryck/obehandlad eller dåligt kontrollerad hypertoni
– Hjärtinfarkt under de senaste 12 månaderna
– Stroke inom de senaste 12 månaderna
– Dekompenserande sjukdomar (ödem) i hjärt-och respiratoriska systemet
– Kongestivt hjärtsvikt, KOL och / eller kronisk leversjukdom
– Pacemaker
– Arytmi
– Akut respiratorisk sjukdom (dvs. influensaliknande andningsförhållanden)
– Njur- och / eller urinvägssjukdomar
– Incontinens (dvs ofrivilliga tarmrörelser)
– Aktiva cancerprocesser eller tumörer
– Allvarlig anemi
– Kall Allergenfenomen (dvs. allergi mot kalla kontaktanter)
– Krampsjukdomar
– Bakteriella och / eller virusinfektioner i hud- och sårläkningsstörningar (dvs öppna sår eller utlösande sår / hudförhållanden)
– Valvulär och / eller ischemisk hjärtsjukdom
– Raynauds sjukdom (dvs missfärgning av fingrar, tår eller andra områden)
– Polyneuropatier
– Graviditet eller eventuell graviditet
– Laktation
– Vaskulit
– Kallaktiverad astma
– Allvarlig demens
– Hyperhidros (dvs tung svettning)
– Tidigare trauma
– Symptomatisk lungsjukdom
– Aktiv tuberkulos


Rådgör med din läkare om du känner dig osäker. Har du frågor så ställ dem gärna till oss via hello@vauk.se

Under en behandling på 3 minuter så kommer din huds temperatur att sjunka men då kylan inte når mer än några millimeter under huden så kommer din inre kroppstemperatur förbli densamma. Det är en säker behandling.

Att fylla på med vätska är att rekommendera. I övrigt kan du leva på som vanligt.

Du får inte vara påverkad av något berusningsmedel före behandling. Nej, du kan leva på helt som vanligt.

Efter en genomförd behandling så kommer kroppen utsöndra en endorfinkick som ger ett välmående och får dig att känna dig energisk. Om du lidit av muskel- och/eller ledvärk så kan även dessa kännas bättre nästan direkt. Effekten kan hålla i timmar och ibland dagar.
Du bör känna resultat redan efter en kryobehandling. Forskning har visat att man kan dra fördel av att rivstarta med flera behandlingar under en kort period i början för att sedan göra dem mer sällan. Tre behandlingar första veckan rekommenderas och därefter en gång i veckan.

Kryoterapi är helt ofarlig om du är frisk och håller dig inom de tre minuterna. En certifierad kryoterapeut står alltid vid din sida för din trygghet. Hudrodnad kan uppstå efter behandlingen. 

Förkylning är ett virus och därmed blir du inte förkyld av kryoterapin. Om du har fler frågor så hittar du oss på Hovås Allé 26, eller maila till hello@vauk.se. Du kan även hitta mer information hos vår leverantör qryo.se samt tillverkare kriogenika.juka.com.pl/en

Vaukens effekter:

Boostande och uppiggande

Aktiverar immunförsvaret och
dämpar inflammation

Lindrar smärta i muskler och leder

Minskar stressnivåer

Stimulerar ditt välbefinnande