Första gången du Vaukar

Väldigt många som Vaukar för första gången känner sig lite nervösa. Absolut samtliga uttrycker efteråt att det var en skönare upplevelse och något helt annat än de trott från början. Några väljer att vara två personer i kabinen första gången och fortsätter själva nästkommande eller kommer tillbaka i grupp. Du kan kliva ut precis när som helst, det är som en glas-kylskåpsdörr. (Endast en person har gjort det någonsin på de här första två åren, men det är skönt att veta att man kan!)

Men hur känns det då? Tänk dig att du har varit ute på fjället och kommer in i stugvärmen. Precis så beskriver många upplevelsen av att att kliva ut ur kabinen efter de 3–4 minuterna. Du upplever samma ”tingel” som vid ett kallbad och värmen kommer så fort du kommer ut.

Ta till exempel en varm bastu som har 75–90 grader, så låter det mycket för den som aldrig har prövat. Det är ovissheten som måste utmanas! Och tänk på stoltheten som uppstår när man gjort något som är lite mer utmanande…

Vilka behov har du?

När du kommer har du möjlighet att få en gratis behovs-konsultation. Vi finns med och guidar dig, från det att du kommer innanför dörren tills dess att du avslutar med en kopp med varmt te i vår chill-avdelning.

Vaukmetoden ger en rad hälsoeffekter: 

 

,Vad säger våra kunder?

”Kom idag till Vauken med ganska högt stresspåslag. Intentionen var att få ner pulsen och ”lätta på trycket” i andningen. Och det lyckades väl! Andas lugnare och skall fortsätta hålla fokus på detta under dagen. Det är så skönt att veta att det finns ett ”verktyg” (kombo andningen och Vauk) att ta till när det blir ”lite mycket”…” Tina O

”Det är absolut strålande ersättning till kallbad när vädret är busigt. Personalen guidar på ett trevligt sätt genom alla rum. Återkommer 100% och rekommenderar till er som vill komplettera kallbad eller är nybörjare som behöver en fungerande avkoppling i dagen.” Rodney C T

”Helt galet otrolig upplevelse. Jag och killen uppskattade varenda sekund med härligt bemötande och en guidning genom hela processen. Coolt nytänk och känner mig helt energifylld nu efteråt och min stela nacke som jag knappt kunde röra precis innan känns knappt nu efteråt!

10/10 rekommenderar till alla” :D. Raija S

Fler recensioner hittar du på Google och Boka Direkt

Att tänka på innan du ska Vauka:

Vauk är en boostande hälsometod med kort- och långsiktiga hälsoeffekter. Kryokabinen sköts av oss som är utbildade och som coachar dig. Behandlingen är helt ofarlig om du är frisk och följer våra instruktioner.

Vid vissa sjukdomar och åkommor ska du inte utföra helkropps kryoterapi. Läs mer om dessa längst ner på sidan. Känner du dig osäker ber vi dig ta kontakt med din läkare för konsultation. Fler frågor och svar hittar du i vår FAQ.

Före Vauk bör ej alkohol intagas för din säkerhet.

Klädsel

Medtag ett par extra sockor att trä över dina egna (t ex sport-, eller raggsocka). När du kommer till studion klär du av dig till dina underkläder i omklädningsrummet. Vill du hellre ha badkläder eller sportshorts går det också bra. Behåll dina strumpor på och trä över egna extra sockor. Under ritualen använder du en nytvättad Vauk poncho (alt. en badrock) som du får låna av oss. Tag av dig smycken, glasögon, klockor och andra metallföremål. Det finns låsbara skåp.

Både du och det du har på dig ska vara helt torrt för att undvika köldskador.

Behandlingen är helt torr och du behöver inte duscha varken före eller efter din Vauk.

Vaukmetoden

Vaukmetoden tar cirka 14 minuter och är vetenskapligt utvecklad tillsammans med Johanna Hector. Den består av en ritual i tre zoner. 

  1. Centrerad andning: I första zonen får du instruktioner på hur du ska andas för att komma ner i varv före behandlingen. Centrerad andning triggar det parasympatiska systemet som gör att du slappnar av.
  2. Kryobehandling: I nästa zon får du ta på dig mössa/pannband, vantar, munskydd och tofflor innan du stiger in i kryobastun där behandlingen sker. Du får också välja om du vill lyssna på musik inne i bastun. Behandlingen tar 3 minuter och hela tiden finns en guide utanför glasdörren som du har kontakt med. Om du behöver gå ut innan trycker du enkelt upp dörren. Inne i bastun rör du dig (vissa rör sig lite grann, andra dansar). Är du en mycket van vinterbadare och vill få en ännu kallare upplevelse finns ytterligare två vindstyrkor att välja mellan samt kan addera en extra minut. 
  3. Boostande andning uppvärmning: I den tredje zonen får du  instruktioner på uppvärmande qigongliknande övningar och en andningsteknik för att boosta hälsoeffekterna och landa glasklar. 

 

Landa i chill-loungen

Avslutningsvis landar du i vår lounge där du får tid för reflektion, en värmande kopp te och en hälsoshot. Sitt och koppla av så länge du behöver. Har ni abonnerat Vauken avnjuter ni det som ni har beställt. 

Därefter byter du om och lämnar den använda ponchon och sockorna i tvättkorgen på väg ut. Innan du går ser vi fram emot att höra mer om din Vauk-upplevelse!

När du bör avstå kryobehandling

Om du lider av eller är under behandling för någon av följande åkommor och besvär ska du avstå kryobehandling:

Oftast är dessa åkommor och sjukdomar kända hos kunden som med all förmodan är medveten om vilka restriktioner som gäller. Men rådgör alltid med din läkare om du är osäker.

– Misstänkt Covid-19 smitta

– Högt blodtryck/obehandlad eller dåligt kontrollerad hypertoni (=högt blodtryck)

– Hjärtinfarkt under de senaste 12 månaderna

– Stroke inom de senaste 12 månaderna

– Dekompenserande sjukdomar (ödem) i hjärt-och respiratoriska systemet

– Kongestivt hjärtsvikt, KOL och / eller kronisk leversjukdom

– Pacemaker

– Arytmi (hjärtrytmrubbning)

– Akut respiratorisk sjukdom (influensaliknande svåra andningsförhållanden)

– Njur- och / eller urinvägssjukdomar

– Incontinens 

– Aktiva cancerprocesser eller tumörer (denna punkt råder det delade meningar om eftersom den bruna fettvävnaden kan bidra till avstannande av cancertillväxt. Rådgör med din läkare.)

– Allvarlig anemi (blodbrist)

– Kall Allergenfenomen (allergi mot kalla kontaktanter)

– Krampsjukdomar

– Bakteriella och / eller virusinfektioner i hud- och sårläkningsstörningar (dvs öppna sår eller utlösande sår / hudförhållanden)

– Valvulär och / eller ischemisk hjärtsjukdom (hjärtklaffs- / kranskärlssjukdom)

– Raynauds sjukdom (sjukdom som ger missfärgning av fingrar, tår eller andra områden orsakat av kyla)

– Polyneuropatier (en sjukdom i flera av kroppens nerver. Den börjar oftast i benens nerver och gör att du gradvis får sämre känsel i fötterna och svårare att gå.)

– Graviditet eller Laktation (amning)

– Vaskulit (blodkärlsinflammation)

– Kallaktiverad astma

– Allvarlig demens

– Hyperhidros (tung svettning)

– Tidigare trauma av mycket allvarlig art

– Symptomatisk lungsjukdom

– Aktiv tuberkulos

Har du fler frågor är du välkommen att maila hello@vauk.se eller ringa oss