Lindrar smärta och dämpar inflammation

Hur Vaukmetoden kan lindra smärta

Kryoterapi är en kylbehandling i en kryobastu med nedkyld luft på 85 minusgrader (kall ångbastu som motsvarar 4–5 gradigt vinterbad) som man står 3 minuter i. Vaukmetoden är den kompakta nordiska spakuren som gör ditt liv lite större. Likt ett vinterbad fast helt torrt och utan ombyten. En upplevelse med massa goda hälsoeffekter. Genom andningstekniker och övningar kommer du ner i varv först för att sedan värmas upp efter kryobehandlingen. Vagusnerven triggar det parasympatiska systemet och du blir både pigg och avstressad. Nedvarvningen tar 3 minuter, kryobastun 3 minuter och uppvärmningen tar 3 minuter så räkna med ca 15 minuter plus den tid du vill spendera i loungen där du bjuds på hälsoshot och te.

Att Vauka regelbundet gör att din kropp dämpar inflammation, muskel- och ledsmärta dämpas och därmed ökar din livskvalitet. Det kan t ex vara stelhet, låggradig inflammation eller muskelvärk. Vi har en kund som har artros och som upplever att hon återfått en bättre rörelseförmåga och minskad värk i händerna. En annan kund blev av med sin nackont efter två gånger. Nedan kan du också läsa om Josefine som blev av med sina nässelutslag. Flera idrottsmän och kvinnor utför kryoterapi efter träning och prestationer. Flera stora idrottsklubbar har bytt ut isbad till kryobastu.

Det som händer i kroppen när du utför helkropps kryoterapi är att kroppen påverkas fysiologiskt positivt. Nervsystemet genomgår ”vasokonstriktion” som är en sammandragning av artärer och blodkärl. Efter avslutad behandling värmer kroppen upp sig genom ”vasodilation” där kärlen och kapillärerna expanderar, ökar blodflödet till huden och berikar cellerna med syre och enzymer. 

Kryokabinen utvecklades från början för att mildra reumatism och metoden främjar även läkning av skador samt dämpar inflammation bland annat genom att endorfiner släpps ut i blodet. Motverkar även kronisk trötthet och ledvärk. Efter intensiv träning främjas muskelåterhämtning. 

När du har något i kroppen som du behöver bli av med rekommenderar vi en kickstart genom Vauk Boostkur.

Vauk FAQ, för dig som vill veta mer

Så här säger Dr Rhonda Patrick (specialist på bl a cellbiologi):

Kärnan i många kroniska sjukdomar och åldringsprocessen är en gemensam egenskap: inflammation. Kryoterapi kan minska inflammation genom att påverka noradrenalinet, som i sin tur minskar nivåerna av tumörnekros alfa, ett proinflammatoriskt cytokin som är avgörande för att främja systemisk inflammation. Noradrenalin hämmar andra proinflammatoriska processer och kan bland annat minska smärta och inflammation i samband med artrit. En annan kritisk faktor vid kronisk sjukdom är immunfunktionen. Kryoterapi främjar utvecklingen av en sund immuncellpopulation, inklusive cytotoxiska T-lymfocyter. Källa

Så här säger Dr Christophe Hausswirth (specialist på kryoterapi och sport):

De fysiologiska effekterna av kryoterapi handlar om en kedja av händelser som börjar med termisk chock. Detta sänker kroppstemperaturen vilket orsakar en kärlförträngning och stimulering av kalla receptorer. Detta ökar blodfördelning till kärnan, ökar muskulärt blodflöde och syresättning samt tar bort metaboliska biprodukter. Med andra ord sätter den kroppen på överlevnadsläge som resulterar i en minskning av muskelsmärta efter ansträngande aktivitet och en ökning av läkningsprocessen för mikroskador, vilket innebär bättre återhämtning och att snabbare kommer tillbaka.

Oavsett vad ditt mål är, kommer helkropps kryoterapi att tänja på gränserna för vad din kropp kan klara av, och med din egen disciplinerade insats att utöva det du älskar, kommer du att kunna nå nya toppar!

Så här använder Toni Robins kryoterapi

När Tony Robbins coachar professionella idrottare betonar han vikten av kryoterapipass flera gånger i veckan. Hans råd är att kroppsvård är avgörande för att kunna prestera med energi och vitalitet på scenen och i privata coachningspass. Han är övertygad om att han klarar av att hålla sitt intensiva och noggranna schema för att han använder kryoterapi. Det hjälper honom att återfå sin uthållighet efter tuffa utmaningar. Läs mer

Vaukmetoden är utvecklad av ett hälsoteam, tillsammans med Johanna Hector, för att maximera din hälsa och för att du ska känna dig piggare, mer bekymmersfri i vardagen och kunna fokusera på rätt saker.

Josefine: Jag blev av med mina nässelutslag.
5/5

https://www.tpi.se/vad-sager-forskningen-om-koldexponering/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2734249/
https://www.soulworkclub.com/blog/40413-hitta-din-optimala-vikt-genom-att-andas
https://www.health.harvard.edu/blog/ease-anxiety-and-stress-take-a-belly-breather-2019042616521
https://www.mecotec.net/en/products/cryo-chambers/cryoone_plus/
https://positivepsychology.com/positive-effects-of-nature/

Josefine blev av med sina nässelutslag

Josefine är en av våra första Vaukare och som kommer till oss en gång i veckan. En härlig tjej som utstrålar mycket energi. Hon bor 1,5 timmar bort, i Lidköping, men hon har tidigare bott i L.A. så hon är van vid att pendla. Josefine har kroniska nässelutslag som hon har fått bukt på och håller i schack med hjälp av Vaukmetoden. Hon är 35 år, driver dansstudio sedan januari 2020. Här är hennes story:

Berätta lite om dig själv
Jag är väldigt aktiv och eftersom jag driver en dansstudio så har jag en hektisk livsstil. Jag älskar att röra på mig och dansar hela dagarna. Övrig tid är jag gärna med familj och vänner och har en rätt lugn tillvaro.

När startade du din danskarriär?
2011 flyttade jag till New York och blev genast kär i staden vilket ledde till att jag skaffade ett arbetsvisum och stannade kvar i två år. Jag utbildade mig på Broadway och jobbade sedan med dans. Allt från att vara lärare till att uppträda i shower och spela in reklamfilmer. Då det fanns fler jobb i L.A. valde jag att flytta dit och jobbade där i ytterligare två år. När jag flyttade tillbaka till Sverige jobbade jag som danslärare och öppnade min egen studio i januari 2020, Dance Studio 300, som främst riktar sig till barn och ungdomar.

När fick du nässelutslag?
De kom under hösten 2019 och jag fick reda på att de var kroniska. Man bedömer nässelutslag som kroniska när de funnits i minst sex veckor. Det är en hemsk hudåkomma som ”hoppar runt” lite hur som helst på kroppen. Ena dagen kan de befinna sig på armen för att nästa dag landa i ansiktet eller på ena benet. Eller i läppen som blev helt svullen eller i ögat. Och så kliar det något fruktansvärt, hundra gånger värre än myggbett.

Vad var det som utlöste nässelutslagen?
Man kan inte så noga veta vad det är som utlöser utslagen och ofta är det en kombination av flera olika saker. I mitt fall var det en kombination av stress, något jag fått i mig som var rikt på histaminer och kanske att jag också var på väg att bli lite krasslig. Jag hade aldrig haft det förut, men plötsligt kom de i oktober 2019 och har funnits konstant på min kropp sedan dess.

Vad gjorde du när du fått reda på att de var kroniska?
Eftersom medicinerna som jag fick inte funkade började jag leta efter alternativ. Jag testade akupunktur, krämer, kosttillskott, starka allergisprutor med mera men inget gav effekt. Jag ändrade kosten och det gav lite effekt ihop med att jag försökte sluta stressa. Som danslärare går det inte att arbeta i långa ärmar eller byxor så det var svårt att dölja och kändes inte så sportigt. Så jag var väldigt angelägen om att hitta en lösning. 

Men nu är du utan symtom i 18 dagar, hur kommer det sig?
Jag hittade ett amerikanskt forum som har 15 000 st medlemmar runt om i världen med kroniska nässelutslag. En kvinna hade skrivit ”Ni måste testa kryoterapi!” Hon hade testat två gånger och kände sig bättre så hon drog igång en tråd för att få fler att testa. Flera gjorde det samtidigt och alla blev inte botade men majoriteten kände att de blev hjälpta på något sätt. Färre utslag, att det kliade mindre, att de kände sig piggare och mer avslappnade. Då bestämde jag mig för att prova. Jag letade fram Vauk och åkte hela vägen för att testa.

Vad hände?
Rekommendationen från forumet var att starta med en massiv serie med behandlingar, minst en varje dag i en vecka. Så jag körde Vauk fem dagar i streck. Efter tredje och fjärde gången började något att hända med mina utslag och efter femte gången var de i stort sett borta. Det har såklart en påverkan att jag har lagt om min kost och stressar mindre. Men nu har jag varit utslagsfri i 18 dagar. Sedan dess kör jag Vaukmetoden en gång i veckan och håller kosten strikt. Och jag kommer fortsätta att köra Vauk. Det gör mig också avslappnad och piggare.

Tack Josefine för att vi har fått intervjua dig. Vi på Vauk blir oerhört glada när de positiva effekterna blir så tydliga. Och det ska bli spännande att följa fortsättningen.