Lindrar smärta och dämpar inflammation

Önskar du ha mindre värk och inflammation?

Har du värk från inflammation, reumatism, obekväma arbetsställningar och som begränsar det liv som du önskar leva? Vaukmetoden har bevisad verkan redan efter första gången och kan vara den behandling som gör ditt liv mindre smärtsamt.

Kryoterapi är antiinflammatoriskt vilket innebär att när du utför Vaukmetoden regelbundet dämpas inflammation, muskel- och ledsmärta och ökar din livskvalitet. Vi har flera kunder som utför intensivkuren och kommer regelbundet efter att besvären mildrats. Bl a en kund som har artros som har återfått en bättre rörelseförmåga och minskad värk i leder. En annan kund blev av med sin värk i nacken. Nedan kan du också läsa om Josefine som blev av med sina nässelutslag. Fler exempel finns i bloggen och på Facebook.

Behandling mot reumatisk värk

Behandlingsformen “Helkropps kryoterapi” är från början utvecklad av japanska Dr. Yamaguchi som upptäckte att kyla dämpar reumatisk värk på 70-talet. Tekniken har sedan spridit sig där man upptäckt kuren till nya behandlingsområden och idag är Cryotherapy etablerat i hela världen där du i många länder kan få behandlingen på recept.

Återhämtning och prestation

Kryoterapi används sedan flera år tillbaka av idrottare för snabbare återhämtning och ökad prestation.  Kryoterapi kan korta ner återhämtningen från 72 timmar till ca 24 timmar. Optimalt efter hårda träningspass, men även inför träning för ökad cirkulation och prestanda. På stora internationella fotbollsklubbar och hos andra idrottssällskap samt på långdistanstävlingar används kryobastu som effektiv återhämtning. Till oss kommer bl a IFK Göteborg, olika MMA-lag samt paddelteam.

Post covid/amnesia

Kryoterapi har visat sig vara en effektiv behandling vid post-Covid besvär såsom amnesi. En fransk studie har visat att 28 av 30 fick tillbaka doft och smak efter en intensivkur med ca 4 behandlingar i följd. I studien ingår en av våra kunder som är fransman. Läs mer

Ökad metabolism & fettförbränning

Efter en kryoterapi behandling går det åt mycket energi att värma upp kroppen. Tre minuters behandling ger en förbränning av cirka 300 till 800 kalorier beroende på fysik och kroppsstorlek. en ökad metabolism.

Rekommendation:
  1. Börja med en intensivkur på 3–7 behandlingar under första veckan
  2. Därefter 2 gånger per vecka tills du känner en klar förbättring
  3. Vauka vid behov
  4. Berätta om dina behov så hittar vi ett upplägg tillsammans

 

Vad är kryoterapi och Vaukmetoden?

Kryoterapi är en kylbehandling i en kryobastu med nedkyld luft på 85 minusgrader (kall ångbastu som motsvarar 4–5 gradigt vinterbad) som man står 3 minuter i. Vaukmetoden kompletterar kryobehandlingen med två andningstekniker – en centrerad andning för att slappna av och kunna ta emot kylans effekter bättre, en boostande andning efter för att värma upp och optimera kroppens läkande, boostande och hälsosamma effekter. Vauk är det torra vinterbadet, året runt. En upplevelse där du kliver in i en miljö som ger dig en escape från vardagens stress. Vagusnerven triggar det parasympatiska systemet och du blir både pigg och avstressad. Vaukmetoden tar ca 14 minuter och därefter landar du i loungen där du bjuds på en hälsoshot och te.

Varför dämpas inflammation och värk?

Det som händer i kroppen när du utför helkropps kryoterapi är att nervsystemet genomgår ”vasokonstriktion” som är en sammandragning av artärer och blodkärl. Efter avslutad behandling värmer kroppen upp sig genom ”vasodilation” där kärlen och kapillärerna expanderar, ökar blodflödet till huden och berikar cellerna med syre och enzymer. Det extra syresatta blodet skickas sedan runt i kroppen och ökar energin. 

Kryotekniken utvecklades från början för att mildra reumatism och metoden främjar även läkning av skador samt dämpar inflammation bland annat genom att endorfiner släpps ut i blodet. Motverkar även kronisk trötthet och ledvärk. Efter intensiv träning främjas muskelåterhämtning. 

Vauk FAQ, för dig som vill veta mer

Så här säger Dr Rhonda Patrick (specialist på bl a cellbiologi):

Kärnan i många kroniska sjukdomar och åldringsprocessen är en gemensam egenskap: inflammation. Kryoterapi kan minska inflammation genom att påverka noradrenalinet, som i sin tur minskar nivåerna av tumörnekros alfa, ett proinflammatoriskt cytokin som är avgörande för att främja systemisk inflammation. Noradrenalin hämmar andra proinflammatoriska processer och kan bland annat minska smärta och inflammation i samband med artrit. En annan kritisk faktor vid kronisk sjukdom är immunfunktionen. Kryoterapi främjar utvecklingen av en sund immuncellpopulation, inklusive cytotoxiska T-lymfocyter. Källa

Så här säger Dr Christophe Hausswirth (specialist på kryoterapi och sport):

De fysiologiska effekterna av kryoterapi handlar om en kedja av händelser som börjar med termisk chock vilket ökar blodfördelning till kärnan, det muskulära blodflödet och syresättningen samt tar bort metaboliska biprodukter. Kroppen sätts på ett slags överlevnadsläge som resulterar i en minskning av muskelsmärta efter ansträngande aktivitet samt en ökning av läkningsprocessen för mikroskador, vilket innebär snabbare återhämtning för att kunna komma tillbaka till nästa tävling eller träning.

Oavsett vad ditt mål är, kommer helkropps kryoterapi att tänja på gränserna för vad din kropp kan klara av, och med din egen disciplinerade insats att utöva det du älskar, kommer du att kunna nå nya toppar!

Så här använder Toni Robins kryoterapi

När Tony Robbins coachar professionella idrottare betonar han vikten av kryoterapipass flera gånger i veckan. Hans råd är att kroppsvård är avgörande för att kunna prestera med energi och vitalitet på scenen och i privata coachningspass. Han är övertygad om att han klarar av att hålla sitt intensiva och noggranna schema för att han använder kryoterapi. Det hjälper honom att återfå sin uthållighet efter tuffa utmaningar. Läs mer

Vaukmetoden är utvecklad av ett hälsoteam, tillsammans med Johanna Hector, för att maximera din hälsa och för att du ska känna dig piggare, mer bekymmersfri i vardagen och kunna fokusera på rätt saker.

Josefine: Jag blev av med mina nässelutslag.
5/5

https://www.tpi.se/vad-sager-forskningen-om-koldexponering/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2734249/
https://www.soulworkclub.com/blog/40413-hitta-din-optimala-vikt-genom-att-andas
https://www.health.harvard.edu/blog/ease-anxiety-and-stress-take-a-belly-breather-2019042616521
https://www.mecotec.net/en/products/cryo-chambers/cryoone_plus/
https://positivepsychology.com/positive-effects-of-nature/

Josefine blev av med sina nässelutslag

Josefine är en av våra första Vaukare och som kommer till oss en gång i veckan. En härlig tjej som utstrålar mycket energi. Hon bor 1,5 timmar bort, i Lidköping, men hon har tidigare bott i L.A. så hon är van vid att pendla. Josefine har kroniska nässelutslag som hon har fått bukt på och håller i schack med hjälp av Vaukmetoden. Hon är 35 år, driver dansstudio sedan januari 2020. Här är hennes story:

Berätta lite om dig själv
Jag är väldigt aktiv och eftersom jag driver en dansstudio så har jag en hektisk livsstil. Jag älskar att röra på mig och dansar hela dagarna. Övrig tid är jag gärna med familj och vänner och har en rätt lugn tillvaro.

När startade du din danskarriär?
2011 flyttade jag till New York och blev genast kär i staden vilket ledde till att jag skaffade ett arbetsvisum och stannade kvar i två år. Jag utbildade mig på Broadway och jobbade sedan med dans. Allt från att vara lärare till att uppträda i shower och spela in reklamfilmer. Då det fanns fler jobb i L.A. valde jag att flytta dit och jobbade där i ytterligare två år. När jag flyttade tillbaka till Sverige jobbade jag som danslärare och öppnade min egen studio i januari 2020, Dance Studio 300, som främst riktar sig till barn och ungdomar.

När fick du nässelutslag?
De kom under hösten 2019 och jag fick reda på att de var kroniska. Man bedömer nässelutslag som kroniska när de funnits i minst sex veckor. Det är en hemsk hudåkomma som ”hoppar runt” lite hur som helst på kroppen. Ena dagen kan de befinna sig på armen för att nästa dag landa i ansiktet eller på ena benet. Eller i läppen som blev helt svullen eller i ögat. Och så kliar det något fruktansvärt, hundra gånger värre än myggbett.

Vad var det som utlöste nässelutslagen?
Man kan inte så noga veta vad det är som utlöser utslagen och ofta är det en kombination av flera olika saker. I mitt fall var det en kombination av stress, något jag fått i mig som var rikt på histaminer och kanske att jag också var på väg att bli lite krasslig. Jag hade aldrig haft det förut, men plötsligt kom de i oktober 2019 och har funnits konstant på min kropp sedan dess.

Vad gjorde du när du fått reda på att de var kroniska?
Eftersom medicinerna som jag fick inte funkade började jag leta efter alternativ. Jag testade akupunktur, krämer, kosttillskott, starka allergisprutor med mera men inget gav effekt. Jag ändrade kosten och det gav lite effekt ihop med att jag försökte sluta stressa. Som danslärare går det inte att arbeta i långa ärmar eller byxor så det var svårt att dölja och kändes inte så sportigt. Så jag var väldigt angelägen om att hitta en lösning. 

Men nu är du utan symtom i 18 dagar, hur kommer det sig?
Jag hittade ett amerikanskt forum som har 15 000 st medlemmar runt om i världen med kroniska nässelutslag. En kvinna hade skrivit ”Ni måste testa kryoterapi!” Hon hade testat två gånger och kände sig bättre så hon drog igång en tråd för att få fler att testa. Flera gjorde det samtidigt och alla blev inte botade men majoriteten kände att de blev hjälpta på något sätt. Färre utslag, att det kliade mindre, att de kände sig piggare och mer avslappnade. Då bestämde jag mig för att prova. Jag letade fram Vauk och åkte hela vägen för att testa.

Vad hände?
Rekommendationen från forumet var att starta med en massiv serie med behandlingar, minst en varje dag i en vecka. Så jag körde Vauk fem dagar i streck. Efter tredje och fjärde gången började något att hända med mina utslag och efter femte gången var de i stort sett borta. Det har såklart en påverkan att jag har lagt om min kost och stressar mindre. Men nu har jag varit utslagsfri i 18 dagar. Sedan dess kör jag Vaukmetoden en gång i veckan och håller kosten strikt. Och jag kommer fortsätta att köra Vauk. Det gör mig också avslappnad och piggare.

Tack Josefine för att vi har fått intervjua dig. Vi på Vauk blir oerhört glada när de positiva effekterna blir så tydliga. Och det ska bli spännande att följa fortsättningen.