Minskar stressnivåer och förbättrar sömn

HUR VAUKEN KAN MINSKA STRESS OCH FÖRbÄTTRA SÖMN

Kryoterapi är en kylbehandling i en kryobastu med nedkyld luft på 85 minusgrader (kall ångbastu som motsvarar 4–5 gradigt vinterbad) som man står 3 minuter i. Vaukmetoden är den kompakta nordiska spakuren som gör ditt liv lite större. Likt ett vinterbad fast helt torrt och utan ombyten. En upplevelse med massa goda hälsoeffekter. Genom andningstekniker och övningar kommer du ner i varv först för att sedan värmas upp efter kryobehandlingen. Vagusnerven triggar det parasympatiska systemet och du blir både pigg och avstressad. Nedvarvningen tar 3 minuter, kryobastun 3 minuter och uppvärmningen tar 3 minuter så räkna med ca 15 minuter plus den tid du vill spendera i loungen där du bjuds på hälsoshot och te.

Att Vauka regelbundet minskar stressnivåer och förbättrar din sömn. Du får ett bättre välmående och mer kvalitet i ditt liv. Du kanske befinner dig mitt i karriären och behöver en avkopplande boost för att komma ner i varv när det är mycket. För att orka vara på topp både på jobbet och hemmaplan. Vauk är designad som en “eskapism” där du får en stund att unna dig själv något extra, ett utrymme för att andas och koppla av. 

Det som händer i kroppen när du utför helkropps kryoterapi är att kroppen påverkas fysiologiskt positivt. Nervsystemet genomgår ”vasokonstriktion” som är en sammandragning av artärer och blodkärl. Efter avslutad behandling värmer kroppen upp sig genom ”vasodilation” där kärlen och kapillärerna expanderar, ökar blodflödet till huden och berikar cellerna med syre och enzymer. 

Det extra syresatta blodet skickas sedan runt i kroppen och ökar energin. Efter kryoterapin stärks effekten genom uppvärmande och boostande andnings- och rörelseövningar. Studier har visat att regelbundna sessioner minskar stresshormonet kortisol. Lägre kortisol plus tillströmning av endorfiner och serotoniner ger en bättre livskvalitet.  Musklerna slappnar av samt att du får bättre sömn. Genom Vaukmetoden får du dessutom lära dig att andas för att komma ner i varv. Vaukmetodens andnings- och rörelseövningar aktiverar vagusnerven som gör att du känner dig till freds. Många upplever att de känner sig både avslappnade och pigga.  

När du har något i kroppen som du behöver bli av med rekommenderar vi en kickstart genom Vauk Boostkur.

Vauk FAQ, för dig som vill veta mer

TPI om kyla och stress

När du utsätter dig för kyla under kortare perioder så tvingar du din kropp till att effektivisera sina system i syfte att bli tillräckligt starka för att bättre klara av stress. Detta är en så kallad “positiv stressor” som stärker kroppen likt träning, bastubadning och att fasta. Är du van vid att utsätta dig för dessa typer av stressorer så kommer den vardagliga “negativa” stressen inte påverka dig lika kraftigt och inte upplevas lika intensiv. Med tiden så kommer du bli mindre känslig för vardaglig stress så att du inte reagerar lika starkt på vardagliga stressorer som deadlines, långa köer i trafik och affärer, stressiga jobbsituationer eller ekonomiska bekymmer. Läs mer

Artikel i La Cure om sömn

Vi vet alla att begränsning av alkohol, ett strikt sömnschema, att inte hålla på med skärmar innan sänggående samt meditation hjälper till att skapa en bättre sömn. Att lägga till kryoterapi till den här listan är ett enkelt sätt att öka kvaliteten på din sömn. Kvalitetssömn är avgörande för maximal mental prestation, förstärkning av immunitet, reparation av celler (särskilt vid träning) och återbalansering av biokemi. Läs mer

Vaukmetoden är utvecklad av ett hälsoteam, tillsammans med Johanna Hector, för att maximera din hälsa och för att du ska känna dig piggare, mer bekymmersfri i vardagen och kunna fokusera på rätt saker.

https://www.tpi.se/vad-sager-forskningen-om-koldexponering/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2734249/
https://www.soulworkclub.com/blog/40413-hitta-din-optimala-vikt-genom-att-andas
https://www.health.harvard.edu/blog/ease-anxiety-and-stress-take-a-belly-breather-2019042616521
https://www.mecotec.net/en/products/cryo-chambers/cryoone_plus/
https://positivepsychology.com/positive-effects-of-nature/