Stimulerar ditt välbefinnande

Hur Vaukmetoden kan få dig att må bättre

Kryoterapi är en kylbehandling i en kryobastu med nedkyld luft på 85 minusgrader (kall ångbastu som motsvarar 4–5 gradigt vinterbad) som man står 3 minuter i. Vaukmetoden är den kompakta nordiska spakuren som gör ditt liv lite större. Likt ett vinterbad fast helt torrt och utan ombyten. En upplevelse med massa goda hälsoeffekter. Genom andningstekniker och övningar kommer du ner i varv först för att sedan värmas upp efter kryobehandlingen. Vagusnerven triggar det parasympatiska systemet och du blir både pigg och avstressad. Nedvarvningen tar 3 minuter, kryobastun 3 minuter och uppvärmningen tar 3 minuter så räkna med ca 15 minuter plus den tid du vill spendera i loungen där du bjuds på hälsoshot och te.

Flera studier har gjorts där kyla påtagligt har minskat oro och dämpat ångest symtom. Du får ett bättre välmående och mer kvalitet i ditt liv. Det kan också vara så att du står inför stora beslut eller har något utmanande framför dig. Du kanske behöver hålla dig på topp både på jobbet och hemmaplan och behöver en Vauk för att boosta din hälsa och kunna koppla av. Vauken får dig att må bättre överlag.

Det som händer i kroppen när du utför helkropps kryoterapi är att kroppen påverkas fysiologiskt positivt. Nervsystemet genomgår ”vasokonstriktion” som är en sammandragning av artärer och blodkärl. Efter avslutad behandling värmer kroppen upp sig genom ”vasodilation” där kärlen och kapillärerna expanderar, ökar blodflödet till huden och berikar cellerna med syre och enzymer. 

Den mest kraftfulla nerven i kroppen, vagusnerven, stimuleras och bidrar till att öka ditt välmående, förmågan att slappna av, känna fridfullhet, minska ångest samt ökar känslan av glädje. Tack vare frisättningen av endorfiner och neuropeptider kommer du att uppleva tillfredsställelse och lugn.  

En ökning av blodets aktivitet främjar även cellulärt utbyte, vilket bidrar till minskning av toxiner.  Som en del av kroppens metaboliska återuppvärmningsmekanism förbränns ytterligare kalorier som kan jämföras med en intensiv träning.

Miljön i Vaukstudion är designad för att stimulera ditt välbefinnande. Njut av natur, doft, lugna toner och unna dig en extra stund med en värmande kopp te.

När du har något i kroppen som du behöver bli av med rekommenderar vi en kickstart genom Vauk Boostkur.

Vauk FAQ, för dig som vill veta mer

Så här säger Dr Rhonda Patrick:

Kryoterapi på hjärnan

Exponering för kyla har djupgående effekter på många delar och funktioner i kroppen, bland annat hjärnan, immunsystemet och ämnesomsättningen. De kanske tydligaste exemplen på kryoterapins fördelaktiga effekter observeras i hjärnan, där nivåerna av hormonet och signalsubstansen noradrenalinet – som kontrollerar vaksamhet, uppmärksamhet, fokus och positivt humör – ökar markant när kroppen utsätts för extrem kyla.

Så här säger “Doktorn”

När man utsätter hela sig för iskallt vatten, utlöser det en stressreaktion. Det sympatiska nervsystemet aktiveras och ökar utsöndringen av det blodburna hormonet noradrenalin (”stresshormon” som bland annat ger ökad reaktionsförmåga och koncentration). 

Under testperiodens gång minskade spänningar, trötthet, dåligt minne och humör betydligt, och efter fyra månader svarade alla deltagare att de kände sig mer energiska, aktiva och sunda och hade bättre självkänsla än innan. Dessutom rapporterade de som led av diagnostiserad reumatism, fibromyalgi och astma att vinterbad hade lindrat smärtan. Läs mer

Vaukmetoden är utvecklad av ett hälsoteam, tillsammans med Johanna Hector, för att maximera din hälsa och för att du ska känna dig piggare, mer bekymmersfri i vardagen och kunna fokusera på rätt saker.

https://www.tpi.se/vad-sager-forskningen-om-koldexponering/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2734249/
https://www.soulworkclub.com/blog/40413-hitta-din-optimala-vikt-genom-att-andas
https://www.health.harvard.edu/blog/ease-anxiety-and-stress-take-a-belly-breather-2019042616521
https://www.mecotec.net/en/products/cryo-chambers/cryoone_plus/
https://positivepsychology.com/positive-effects-of-nature/